Saara

Kuinka voikaan inhota sitä, kun itsestään pitäisi osata kertoa jotakin kuulostamatta itserakkaalta tai muutenvaan bimbolta..

Olen siis 18-vuotias tytöntyllerö Etelä-Savosta. Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi viimeistä vuotta, ja luulen sen jälkeen jatkavani luultavasti vielä sosiaalialalla opiskeluja hain jatko-opiskelupaikkaa aivan toiselta alalta ammattikorkeakoulusta. Olen urheilullinen, ja vapaa-aikanani pyrin liikkumaan, esimerkiksi kuntosaliharjoittelun tai vaikkapa lenkkeilyn muodossa.

Koulun, heppailun ja liikunnan ulkopuolella teen myös töitä paikallisessa pikaruokaravintolassa, joten turhaan ei paikalleen ehdi rauhoittua. Sen pienen hetken, kun sitä oikeaa vapaa-aikaa riittää, pyhitän itselleni, perheelleni sekä ystäville.

Luonteeltani olen sosiaalinen ja haluan tulla kaikkien kanssa toimeen. Joskus kuitenkin ajattelen liikaa joka saa minut surulliseksi tai huolestumaan joskus pienistäkin asioista. Yritänkin ajatella huonotkin asiat hyvänä ja löytää kaikesta jotakin positiivista, ei pidä jäädä märehtimään ja mököttämään pitkäksi aikaa.

Jaa, ai mun heppailun historiastako pitäs seuraavaks kertoo?

Noh, kaikki alkoi jo ollessani pieni. Sekä äitini että isäni ovat hevosihmisiä, alunperin kumpikin ravipuolella. Äiti kuitenkin innostui ratsastuksesta ja hankki oman ratsunkin. Äidin innostamana aloitinkin ratsastuksen Relanderin ponitallilla ollessani viisivuotias.

Pikku-Saara ja opetusponi Mandis
Ratsastettuani useamman vuoden ratsastuskoulussa, sain pitkän kinuamisen jälkeen vuokraponin. Ponia ajettiin katsomaan pitkän matkan päähän hevoskoppi mukana toiveikkaana. Se oli ehkä maailman suloisin otus; Pieni, ruunikko jauhoturvalla varustettu russ-poni. Eikun vaan varusteet niskaan ja kokeilemaan. Ei se mitään temppuja osannut ja ensimmäiselle esteelle kiellettyään tiputti minut selästä, mutta olin myyty ja tehnyt päätökseni jo ennen ponin selkään nousemista. Niin meille saapui TMS Dr. Pepper eli Pätkä. Pätkä opetti minulle kaikki perusratsastuksen salat ja innostutti minut kilpailemaankin. Pätkän kanssa hiihtoratsastettiin, uitiin, käytiin taluttaen kävelyllä ja kaikessa se toimi. Ajolle sitä ei oltu opetettu, mutta muut hyvät puolet täyttivät sen aukon. Lopulta Pätkä ostettiin omaksi, se sulatti sydämet totaalisesti.

Pätkä on opettanut minun jälkeeni vielä monta pientä tyttöä ratsastamaan ja hoitamaan hevosia.

Harmillisesti poni kuitenkin oli kovin pieni ja minä kasvava nuori, joten Pätkäilyt oli jo parissa vuodessa pätkäilty, ja ponille alettiin etsiä uutta kotia ja minulle hevosta. Pätkälle löytyikin koti nopeasti, ja teki kipeää luopua rakkaasta ponista.

Uuden heposen etsiminen kuitenkin oli jännittävää, ja suru unohtuikin aina nopeasti, kun katseltiin hevosten myynti-ilmoituksia. Jo ensimmäisellä hevosten kokeilureissulla se löytyi; Kaunis punarautias piirtopäinen trakehnertamma. Toisen kokeilun jälkeen Mileedi II "Melli" siirtyi meidän omistukseen. Mellin kanssa kilpailtiin lopulta 80-90cm ja koulua heB aluetasolla. Mellillä pystyi menemään esimerkiksi maastossa ilman satulaa ja uittaminenkin sujui hyvin eikä tamma silti ollut pystyynkuollut.  Melli oli minulla muistaakseni nelisen vuotta, ennenkuin nälkä alkoi kasvaa syödessä. Tammalla kyllä oli hyppylahjoja, mutta ei rohkeutta etenkään erikoisesteillä. 
Pitkän pohdinnan jälkeen Melli myytiin ja hevosen etsintä alkoi taas. Lopulta etsinnän jälkeen meille kotiutui fwb ruuna Quite A Lot eli Jeppe. Jepellä oli kilpailtu kansallista 135cm, mutta ei kuulemma riittänyt GP tasolle asti, jonka vuoksi se myytiin. Meillä Jepen kanssa aloitettiin pikkuluokista, ja ongelmana oli jarrut. Esteen jälkeen se lähti ja lujaa. Kun ratsastus saatiin kuntoon, Jeppekin rauhottui. Lopulta kilpailtiin jo 110cm tasolla. Jeppe opetti minulle sen, kuinka hevosta luetaan. Jeppe myytiin syksyllä 2012 ajanpuutteen vuoksi.

Jepen kanssa ei aina ollut helppoa..

..Onnistumisen hetket sitäkin parempia (Kuva: Salla Salminen)

Samalla keskityin ratsastamaan äidin hevosella, Wermen emällä Raidan Wilmalla. Wilma oli omistuksessamme jo kauan, ennenkuin Pätkä saapui taloon, joten tuttu hevonen oli kyseessä. Kilpailin Wilmalla jo Mellin rinnalla, ja lähes aina puhtaalla radalla päästiin palkinnoille. Vuonna 2007 voitettiin Wilman kanssa Kaakkois-Suomen suomenhevosten alue-estemestaruus luokan ainoalla puhtaalla radalla. Wilma kuitenkin myytiin, kun valittiin, myydäänkö Werme vai Wilma.

Wilma Suomenhevosten kummajaisissa, luokka 90cm/ 3. sija
Nykyään ratsastan pääasiassa Wermellä, mutta satunnaisesti pääsen myös muiden hevosten selkään. Välillä on niin mukava ratsastaa aikuisella hevosella, tuntuu aina upealta, kun ne toimivat kuin ajatus, Wermeä kun joutuu kovasti vielä neuvomaan!

sh r. Notte, yksi Savelan tallin hevosista9 kommenttia:

 1. Voi että tuttu heppa täällä! :) Meilläpäin "Milli" :) Ilmeisesti Lahdesta tullut sinulle aikanaan? Tunsin sen meinaan vuosia sen asuessa Lahdessa ja muutamia kertoja ratsastinkin (silloisen tallikaverin hevonen). Oli kyllä kiva tamma! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Mileedi II tuli Lahdesta, ja Milli muutettiin Melliksi, tallilla kun sattui olemaan jo Milli-niminen koira :D

   Ihan mahtava opetusmestari oli, mutta nälkä kasvaa syödessä, eikä tamman taso riittänyt minulle kilpailuta ajatellen, ja Melli nauttiikin nyt tätiratsun elämästä kivoilla omistajilla. :)

   Poista
 2. Hahah, mutta varmasti antoi heppa paljon ja luonteeltaan tuo oli tosi kiva! Mutta ihan ymmärrettävää, jos haluaa päästä eteenpäin niin silloin pitää "vaihtaa parempaan", näin karusti sanottuna.. :) Mutta Milli varmasti sopiikin tuohon tätiratsuhommaan todella hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään seurailemaan blogiasi, vaikutti oikein kivalta ja mielenkiintoiselta!

   Poista
 3. Kun kävit Relanderin ponitallilla, niin oliko siellä poni nimeltä "RP-Casandra" niminen russ poni? Kun se on mun ponin emä, ja syntynyt siellä ;D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut, luultavasti se oli myyty jo aikaisemmin muualle. :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. voitko liittyä mun blogiin lukijaksi? Liitys sun jos liityt mun. http://jessicajajasmine.blogspot.fi/

  VastaaPoista