Wermeroosa


Wermeroosa (alias Werme, Wepa, Wepatti..) on meillä vuonna 2009 syntynyt suomenhevostamma, josta odotetaan tulevaisuuden kilpahevosta ainakin aluetasolle, miksei pidemmällekin. Werme on jo reilusti hevosen mitoissa, korkeutta on jo yli 160cm ja luultavasti tamma tulee vielä kasvamaan. 

Luonteeltaan Werme on itselleni ihanteellinen; eloisa, mutta samalla äärimmäisen fiksu lähes kaikissa tilanteissa. Se suhtautuu elämään hyvin ja on ennemmin utelias kuin pelokas. Kun jokin asia jännittää, ensin pysähdytään paikalleen katsomaan, jonka jälkeen tamma haluaa oma-aloitteisesti mennä tutkimaan asiaa lähempää. Vaikka Werme on perusluonteeltaan kiltti, kuitenkin on muistettava, että kyseessä on nuori hevonen ja saattaa sen vuoksi olla joissakin tilanteissa arvaamaton. 

Werme on todella nopea oppimaan, niin hyvät, kuin huonotkin asiat. Tämän vuoksi Wermen kanssa yritetään toimia kaikissa tilanteissa fiksusti, ettei tamma turhaan opi huonoja tapoja ainakaan käsittelystä johtuen. 


Werme oli ratsuttajalla muistaakseni kuukauden opettelemassa ratsun aakkosia, ja oppikin todella nopeasti perusasiat ja myöhemmin se kävi vielä toisen, lyhyemmän jakson ratsutuksessa. Ratsuna Werme on kuuliainen, herkkä ja eteenpäinpyrkivä. Se antaa kaikkensa, ja onkin aina innokkaasti lähdössä töihin. 

Jo silloin, kun Wermen emä Wilma astutettiin, näin mielikuvan kauniista suomenhevosesta, jonka kanssa kilpaillaan ja ehkä menestytäänkin esteratsastuksessa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että sain mitä halusinkin. Werme on omiaan estepuolella, siitä touhusta se tykkää! Se ei turhaan kyttäile erikoisesteitä, yleensä erikoisemmalla esteellä se pelaa varman päälle ja tekee isomman hypyn. Estekorkeus Wermen kanssa on vielä pieni, ja hyppääminenkin tapahtuu suhteellisen harvakseltaan, että tämä aarre säilyy ehjänä, eikä kyllästy tähän touhuun.

Vaikka Werme onkin ratsu, se ajokoulutettiin heti, kun se vaan oli mahdollista. Näin tamma sai lihasta ja kuntoa jo ennen ratsukoulutusta. Myös ajaessa Werme on toimiva ja se nauttii saadessaan paljon vaihtelua liikutukseen. 

Wermen emä on Raidan Wilma, tamma joka sai minut rakastumaan suomenhevosiin. Wilma on ravisukuinen, ja se ostettiinkin meille varsana ravihevoseksi. Kuitenkaan Wilmalla ei ollut lahjoja raviradoille, joten se kävi ratsutuksessa ja siitä tulikin monipuolinen kilpa- ja harrastehevonen. Wilma on luonteeltaan aivan mahtava, tältä Wermekin on saanut upean luonteensa. Wilman kanssa kilpailtiin kansallista koulua heA tasolle, ja itse kilpailin esteitä aluetasolla metriin asti. Ajatus Wilman varsottamisesta muhi ajatuksissa useamman vuoden, jonka jälkeen etsittiin suvun ja rakenteen puolesta oikeanlainen ori. Etsinnän jälkeen oikeaksi valinnaksi varmistui suomenhevosori Hermeli

Wermen emä Raidan Wilma, Siiri Kyrön ratsastamana
Varsaa odoteltiin perhoset vatsassa koko sen ajan, kun Wilma sitä kantoi. Aika varsomisen jälkeen meni nopeasti, ja nimikin varsalle oli annettu jo yönä jolloin Werme syntyi.

Wilma ja Werme laitumella 2009
Kun Wermen ratsukoulutus oli aloitettu ja tamma kivaksi todettu, oli aika päättää, kumpi pidetään ja kumpi myydään. Tässä vaiheessa itselläni oli vielä puoliveriruunakin joten aika äidin kanssa ei kaikille olisi riittänyt. Pitkän pohdinnan jälkeen Wilma myytiin haikein mielin, onneksi aivan loistavaan kotiin jossa siitä tykätään valtavasti. Werme jäi meille ja on osoittautunut oikeaksi valinnaksi!

7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Voi kun hyvä, että eksyit blogiini! Lueskelin nimittäin jokin aika sitten blogiasi pikaisesti ja tarkoitus oli perehtyä tähän kunnolla ja liittyä lukijaksi, mutta sitten koko juttu unohtui. Nyt pääsen onneksi korjaamaan asian. :)

  VastaaPoista
 4. Hyvää suomenhevosten päivää Wermelle sekä omistajalleen :)

  VastaaPoista
 5. On kyllä harvinaisen hieno suokki! Aivan upea!!:)

  VastaaPoista
 6. Vau, todella hienon näköinen suokki sinulla! Liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista